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U.S.Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Federal Highway
Administration

In Reply Refer to:
HOTO-1

Fred M. Greenberg, P.E.
Director of Traffic Services
BL Companies

355 Research Parkway
Meriden, CT 06450

Dear Mr. Greenberg:

Thank you for your of December 1, 2011, letter requesting an official interpretation of the
Manual on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) concerning the use of the Curve (W1-2)
sign in lieu of the Turn (W1-1) sign when the posted speed limit is 30 mph.

As you mentioned in your letter, Section 2C.07, paragraph 02, of the MUTCD states that “A
Turn (W1-1) sign shall be used instead of a Curve sign in advance of curves that have advisory
speeds of 30 mph or less.” Your letter stated that in this particular case, the posted speed is 30.
mph and the engineering study determined the advisory speed to be 30 mph. Even though the
advisory speed is the same as the posted speed, and therefore you are not installing an Advisory
Speed Plaque, the 30 mph threshold as stated in Section 2C.07 still applies. Therefore, the Turn
(W1-1) sign shall be used instead of the Curve (W1-2) sign for the condition you describe.

We have numbered and titled this Official Interpretation as “2(09)-28 (I) — Curve Sign for 30
mph Speed Limit.” If you have further questions on this matter, please contact Mr. Eric Ferron
of our MUTCD Team at 720-963-3206 or eric.ferron@dot.gov.

Sincerely yours,

C )l ieno

Mark R. Kehrli
Director, Office of Transportation
Operations



