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Dear Mr. Passanise:

Thank you for your e-mail message November 2 requesting an official interpretation concerning
Section 2B.20 Mandatory Movement Lane Control Signs.

Your e-mail message describes a situation where a single lane approach, Von Gontard Drive, to a
T-Intersection with the cross street, Ballas Road, results in a left turn prohibition through No Left
Turn signs from Von Gontard Drive onto Ballas Road. The intersection is marked with two No
Left Turn signs. You are asking if Section 2B.20 Mandatory Movement Lane Control Signs of
the Manual of Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) requires the installation of a
Mandatory Movement Lane Control (R3-7) sign with the legend “RIGHT LANE MUST TURN
RIGHT™ on the single lane approach, Von Gontard Drive.

MUTCD Sections 2B.18, 2B.19 and 2B.20 provide insight into your request. Section 2B.18
Movement Prohibition Signs contains the standard statement “where specific movements are
prohibited, Movement Prohibition signs shall be installed.” This statement requires Movement
Prohibition signs be installed where specific movements are prohibited. In your example this
would be the NO LEFT TURN signs for the no left turn requirement. Section 2B.19 Intersection
Lane Control signs describe the intersection lane control signs which include Mandatory
Movement Lane Control signs and states that “Intersection Lane Control signs, if used, shall
require road users in certain lanes to turn.” The key part of the statement is the phrase “if used.”
“If used” denotes that the Intersection Lane Control signs are not required to be used. If the
Intersection Lane Control signs are used, then the standard statements would apply. Section
2B.20 specifically addresses Mandatory Movement Lane Control signs. In this instance, the
phrase “mandatory movement lane control signs” signifies that the movement from the lane is
mandatory, not that the use of the sign is mandatory. Section 2B.20 also uses the phrase “if
used.” The section specifically states, “if used, the Mandatory Movement Lane Control (R3-5,
R3-5a, and R3-7) sign shall indicate only the single movement that is required from the lane.”
Once again the term “if used” signifies that the Mandatory Movement Lane Control signs are not
required to be used; where specific signs are required, as in Section 2B.18, the words “shall be
installed” are used.

It is the FHWA’s official interpretation that Section 2B.20 of the MUTCD does not require the
installation of Mandatory Movement Lane Control signs and their installation and use should be
based on the engineering judgment of the traffic official with jurisdiction over the roadway.




We have numbered and titled this Official Interpretation as “2(09)-61 (I) - Mandatory Movement
Lane Control Signs.” If you have further questions on this matter, please contact Mr. Eric Ferron
of our MUTCD Team at 720-963-3206 or eric.ferron@dot.gov.

Thank you for your interest in the uniformity of regulatory signs on our streets and highways.

incerely yours,

Mark R. Kehrli
Director, Office of Transportation
Operations



