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Dear Mr. Yost:

Thank you for your e-mail of May 9 to Mr. Scott Wainwright of our Manual on Uniform Traffic
Control Devices (MUTCD) Team requesting an Official Interpretation of the MUTCD regarding
whether conflict monitoring of temporary and portable traffic signals is required, recommended,
or optional. You asked for an update of unofficial guidance that Mr. Wainwright had provided in
a February, 2006, email to another supplier of temporary and portable traffic signals, and you
asked several specific questions on this subject.

It is our Official Interpretation that the use of a conflict monitor with all temporary and portable
traffic signals used in a temporary traffic control zone, unless such signals are manually
controlled by an on-site flagger or other means that the highway agency determines to be
adequate to prevent the display of conflicting indications, is a Guidance (“should”) condition in
the MUTCD. Highway agencies should only deviate from this recommended practice based on
an engineering study or engineering judgment. Our reasoning for this interpretation is as
follows.

The language in the MUTCD pertinent to the issue at hand has been revised since the unofficial
guidance was provided in 2006. That guidance cited the 2003 edition of the MUTCD, which has
been superseded by the 2009 edition. The pertinent text of the 2009 MUTCD is as follows:

» Section 4D.32, paragraph 03, item A: “A temporary traffic control signal shall meet the
physical display and operational requirements of a conventional traffic control signal.”

* Section 4D.32, paragraph 07: “For use of temporary traffic control signals in temporary
traffic control zones, reference should be made to Section 6F.84.”

® Section 6F.84, paragraph 01: “Temporary traffic control si gnals (see Section 4D.32) used
to control road user movements through TTC zones and in other TTC situations shall
comply with the applicable provisions of Part 4.”




* Section 6F.84, paragraph 03: “A temporary traffic control signal that is used to control
traffic through a one-lane, two-way section of roadway shall comply with the provisions
of Section 4H.02.”

* Section 4H.02, paragraph 01, item B: “The provisions of Chapter 4D shall apply to traffic
control signals for one-lane, two-way facilities, except that adequate means, such as
interconnection, shall be provided to prevent conflicting signal indications, such as green
and green, at opposite ends of the section. *

* Section 6F.84, paragraph 05: “When temporary traffic control signals are used, conflict
monitors typical of traditional traffic control signal operations should be used.”

e Section 1A.13, paragraph 01, item B, which defines MUTCD “Guidance” as “a statement
of recommended, but not mandatory, practice in typical situations, with deviations
allowed if engineering judgment or engineering study indicates the deviation to be
appropriate.”

Paragraph 05 of Section 6F.84 and paragraph 01 of Section 4H.02, taken in context with the
other provisions cited above, mean that a conflict monitor should be used with all temporary and
portable traffic signals. The language gives highway agencies the flexibility to determine, based
on an engineering study or engineering judgment regarding the particular conditions of a site or
temporary traffic control zone, that the Section 4H.02 requirement for an “adequate means to
prevent conflicting situations” can be satisfied by something other than a conflict monitor.

Some highway agencies have determined that, under some conditions, electronic means other
than physical interconnection and conflict monitor(s) provides an adequate means to prevent
conflicting displays as Section 4H.02 requires. Some highway agencies have also determined
that, in the case of temporary or portable traffic signals that are manually operated by an on-site
flagger, the ability of the flagger to intervene if a malfunction occurs is adequate to prevent
conflicting indications. In any event, it is incumbent on the highway agency, not the
manufacturer or supplier, to make determinations such as these and to be able to defend their
engineering reasons in the event a tort liability case arises at a particular site.

Thank you for writing on this subject. Please note that we have assigned your request the
following official interpretation number and title: “4(09)-10 (I) - Conflict Monitoring of
Temporary and Portable Signals.” Please refer to this number in any future correspondence
regarding this issue.

Sincerely yours,

ol ol

Mark R. Kehrli
Director, Office of Transportation
Operations



