U.S.Department » 1200 New Jersey Avenue, SE

of ransporfation Washington, D.C. 20590

Federal Highway
Administration

May 22, 2009

In Reply Refer To: HOTO-1

Mrs. Elena Soontit
1575 Center Avenue, Apartment 3C
Fort Lee, NJ 07024

Dear Mrs. Soontit:

Thank you for your May 15 e-mail requesting an official interpretation of the meaning of the No
Bicycles (R5-6) symbol sign. The R5-6 sign is illustrated in Figures 2B-9 and 9B-2 and is
discussed in Sections 2B.36 and 9B.08 of the 2003 MUTCD. Chapter 2B contains the provisions
for regulatory signs that are used on roadways and Chapter 9B contains the provisions for signs
that are associated with bicycle facilities.

Your e-mail message indicated that you are specifically interested in knowing whether this sign
prohibits dismounting and walking a bicycle in an area where the sign is posted, or if it just
prohibits riding a bicycle in an area where the sign is posted.

The answer to your question is that the R5-6 sign only prohibits riding a bicycle in the area
where the sign is posted and does not prohibit dismounting and walking a bicycle. When a
bicyclist dismounts and walks a bicycle, the bicyclist becomes a pedestrian, which is a different
form of traffic than bicycle traffic. Pedestrian traffic is governed by a different set of rights and
responsibilities than bicycle traffic. A pedestrian walking a bicycle has the same rights and
responsibilities as a pedestrian pushing a stroller or a shopping cart and can walk anywhere that
pedestrians are permitted to walk.

This interpretation of the meaning of the R5-6 sign is derived from the following provisions in
the 2003 MUTCD:

o The first three paragraphs of Section 2B.36 state that the signs illustrated in Figure 2B-9
(including the R5-6 sign) give notice that designated types of traffic are excluded from
using a particular roadway or facility and that the sign shall clearly indicate the type of
traffic that is excluded. The clear meaning of these paragraphs is that the R5-6 sign only
prohibits "bicycle traffic" from using the roadway or facility. A pedestrian is defined in




Section 1A.13 as "a person afoot ...," which would include persons on foot who are
walking a bicycle. The definition of traffic in Section 1A.13 mentions "pedestrians" and
"bicyclists" separately, thus creating a distinction between these two types of traffic.
Thus, bicycle traffic includes only persons who are riding a bicycle (otherwise known as
a bicyclist).

The first paragraph of Section 9B.08 provides additional clarity regarding this issue. It
states that the R5-6 sign should be installed where "bicyclists are prohibited." A person
walking a bicycle is a pedestrian, not a bicyclist. Therefore a person walking a bicycle in
an area where an R5-6 sign is posted would not be violating the regulation associated
with the sign.

Figure 2B-9 includes other signs (such as the R5-7 and the R5-10b signs) that an agency
can post if they intend to prohibit both bicyclists and pedestrians (including persons
walking bicycles) from using a roadway or facility.

For recordkeeping purposes, we have assigned the following official interpretation number and
title: "9-116 (I) — Meaning of No Bicycles (R5-6) Symbol Sign." Please refer to this number in
any future correspondence regarding this topic.

Thank you for your interest in improving the clarity of the provisions contained in the MUTCD.

Sincerely yours,

Paul Pisano
Acting Director, Office of Transportation
Operations
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From: elenaks@aol.com [mailto:elenaks@aol.com]
Sent: Tuesday, May 19, 2009 4:52 PM

To: Friedman, Bruce <FHWA>

Subject: Re: Bicycle Sign R5-6

Mr. Friedman, thanks you very much for your assistance. My name and address:

Elena Soontit

1575 Center Ave. Apt. 3C

Fort Lee, NJ 07024

201 592-1517

Thanks again

————— Original Message-----

From: Bruce.Friedman@dot.gov
To: elenaks@aol.com

Sent: Tue, 19 May 2009 3:28 pm
Subject: RE: Bicycle Sign R5-6
Dear Madam,

You sent an e-mail requesting an official interpretation of the R5-6 sign and | would like
to respond to your request by writing an official letter to you.

If you would be so kind, please respond to this message with your name and address
so that | can properly address the letter.

Thanks,

L/0NNAG
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Bruce

Bruce E. Friedman, P.E., PTOE
Transportation Specialist, MUTCD Team
Federal Highway Administration

Office of Transportation Operations, HOTO-1
1200 New Jersey Avenue SE

Mail Stop E86-201

Washington, DC 20590

Phone: 202 366 5012

E-mail: bruce.friedman@dot.gov

Website: http://mutcd.fhwa.dot.gov/team.htm

From: elenaks @aol.com[SMTP:ELENAKS @ AOL.COM]
Sent: Friday, May 15, 2009 8:24:47 PM

To: MUTCDofficialrequest <FHWA>

Subject: Bicycle Sign R5-6

I request an official interpretation of this sign R5-6. It is a square sign with a black
border and white background, with a bicycle picture in black and has a red circle with a

diagonal sign over the bicycle.

I understand that this sign means no riding bicycle on this road where the sign is place.
My question is can you walk your bike on the curb side of this road?

My husband saw this sign and walked his bike on the curbside of the road. A police gave
him a ticket for an alledged violation of "No Disregard of Traffic Signs and Signals."
There was no other sign that said you cannot walk you bike.

Please advise.

Thank you very much for your help. Is there a number I can call you?

5/20/2009



