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Refer to: HOTO-l 

Mr. Kurt Latt 
Senior Transportation Engineer 
Traffic Engineering Division 
City of Bellevue 
P.O. Box 90012 
Bellevue, W A 98009-9012 
 
Dear Mr. Latt: 
 
Thank you for your March 21 letter, requesting an interpretation of Section 3 B.17 of the Manual 
on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) regarding the use of retroreflective colored 
pavement treatments. Specifically, you asked whether colored pavement treatments such as 
"StreetPrint DuraTherm" may be used, either with or without the normal transverse white lines of 
a crosswalk, to establish a legal crosswalk consistent with the MUTCD. 
 
The Federal Highway Administration (FHW A) has issued two Official Interpretations of the 
MUTCD that address your question. Copies of interpretations numbered 3-152(1) and 3-169(1) 
are enclosed for your reference. 
 
These two interpretations basically indicate that: 

 
. The white lines prescribed by MUTCD Section 3B.17 are necessary to establish a "marked" 

crosswalk. An unmarked crosswalk may exist legally at an intersection, giving 
pedestrians certain legal rights, but it does not afford pedestrians or approaching road 
users with the benefits of a visual indication of a crosswalk. The decision to provide a marked 

crosswalk at a given location is based on engineering studies and judgment. 
 

. Non-retroreflective colored pavement within the marked crosswalk lines for the purpose of 
decoration only is not considered to be a traffic control device, but the color of the 
pavement surface within the crosswalk should not degrade the contrast of the white 
crosswalk lines nor be potentially mistaken by road users as a traffic control application 
(i.e., to guide, warn, or regulate traffic). 

 
. Use of retroreflective colored pavement within the marked crosswalk lines is considered a 

traffic control device because it is obviously intended to communicate a traffic control 
message by enhancing the visibility of the crosswalk. However, such use is not 
compliant with the current edition of the MUTCD, which only provides for the use of 
diagonal or longitudinal white lines to provide enhanced visibility of a marked crosswalk. 
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A jurisdiction desiring to use colored retroreflective markings within the crosswalk 
lines would need to request FHW A experimentation approval in accordance with 
Section I A.I 0, including a plan to evaluate the effects. 

 
· Use of either non-retroreflective or retroreflective colored pavement treatments without 

the white crosswalk lines specified by Section 3B.17, in a manner that would suggest to 
pedestrians or drivers that it is a "marked" crosswalk, is not in compliance with the 
MUTCD. The MUTCD specifically allows only certain patterns of white lines and bars 
for the purpose of communicating the message of a marked crosswalk to road users. 

 
In summary, it is our interpretation that all of the examples of "StreetPrint DuraTherm" 
crosswalk pavement treatments shown in the photographs included with your letter are not in 
compliance with the MUTCD. If the City of Bellevue wishes to use these or similar types of 
markings, it is necessary to request experimentation approval from FHW A as per Section I A.I 0 
of the MUTCD. 
 
Thank you for writing on this subject. If you have any questions, please call Mr. Scott W. 
Wainwright of our staff at 202-366-0857. Please note that we have assigned your request the 
following official interpretation number and title: "3-1 78(I)-Retroreflective Colored Pavement - 
Additional Clarification." Please refer to this number in any future correspondence. 
 

Sincerely yours, 
 

 Director, Office of Transportation 
Operation 
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