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Wainwright, Scott

From: Matthews, KC [.‘r{.C.Matthews@dm.state.{:ﬂ.us]
Sent:  Thursday, December 23, 2004 5:56 PM

To: Wainwright, Scotl; Allen, Marcee

Subject: RE: Protected/Permitted Signal Heads

Marcee and Scott,

Thanks for all your help with this subject. After consulting with our Traffic Operations Engineers, they would
like an Official Interpretation of the MUTCD so they have a definitive direction going forward. Scott, let me
know if there's anything you need from my end to assist in this effort.

Thanks again,

H O Mattheos, BE

HO Salety and Traffic Engineenng
Tralfic Specs & Standards Engineer
4201 E. Arkansas Ave, EP 770

Denvar, CO 802322

303.757.8543 Phone

303.757,8438 Fax

<Mailto. K.C.MatthewsiDdol state co.us=

Chack the latest Trafflic Specs & Standards @
NipcAwww dol slale co.us/S Slandargdsindas fitmil
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From: Wainwright, Scott [mailto: Scott. Wainwright@fhwa.dot.gov]
sent: Thursday, December 16, 2004 3:14 PM

To: Matthews, KC; Allen, Marces

Subject: RE: Protected/Permitted Signal Heads

Marcee & KC:

MUTCD Section 4D.16 contains this Standard statement: "The signal lenses in a signal face shall be
arranged in a vertical or horizontal straight line, except that in a vertical array, signal lenses of the same
color may be arranged horizontally adjacent to each other at right angles to the basic straight line
arrangement. Such clusters shall be limited to two identical signal lenses or to two or three different signal
lenses of the same color."

Figure 4D-3 is titled "Typical Arrangements of Signal Lenses in Signal Faces." Nowhere is it stated or
implied that these are the ONLY allowable arrangements.

0---your offset head, 2 sections on left, 3 on right, is perfectly legal, as long as the alignment is such that
ghﬁ green arrow is horizontally aligned with the green ball and same for the yellow arrow and yellow ball
sections. I'm pretty sure that CO is not the only State or local agency that uses it. | know |'ve seen it
elsewhere, just can't remember where (two 12" arrows alongside three 8" balls is what | remember). But |
would estimate that doghouses outnumber straightline arrangements for 5-section faces in a ratio of
perhaps 75-25 and | can't imagine your offset type face capturing more than 1% of the total nationally. |
cannot recall any research that has compared the 2 configurations for effectiveness or any other
measures. Your offset 2-3 head is "rare” and therefore not something the vast majority of US drivers are
accustomed to seeing. But is it so significantly different from a doghouse that it confuses people?---|
wouldn't think so.
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However, | feel very strongly that an attempt to communicate to drivers what type of LT phasing is used by
differentiating between doghouse and 5-section offset head is bound to fail. If's a "secret code" that you
are just "hoping" people will come to understand. Furthermore, even if CO drivers eventually unlock the
code, drivers from other States will have NO CLUE. Nowhere else is such a code being used. | would
urge CO not to try make such a distinction.

What really distinguishes to the driver whether it's a PPLT mode or a protected-only mode is not the head
configuration but the actual signal indications displayed in the cycle-—-red arrow for the LT while the thru
signals are green ball sends the specific message that the LT driver cannot turn permissively, while seeing
a green ball for the left turn lane (either in a shared or separate signal face, without a red arrow) tells the
LT driver he can turn permissively after yielding.

As for the red arrow at the top of a doghouse signal used in a variable mode LT operation, | am assuming
the CO doghouse is the THIRD signal face for the approach, located over the left turn lane and not a
shared face as one of the 2 required primary signal faces on the approach. (Many States do not use a
third signal face when the LT phasing is protected-permissive--they would make the left-most of the 2
primary faces a doghouse and locate it on the lane line separating the LT lane and the leftmost thru lane.)
It's allowable to use a doghouse (or your offset 2-3 face) as a 3rd signal face, but what you display in that
doghouse is governed by Section 4D.06, and it depends on what LT mode is in operation. As stated in
item D of Section 4D.06:

"D. Variable Left-Turn Mode-If the protected only mode occurs during one or more periods of the day, and
the permissive only mode or the combined protected/permissive mode occurs during other periods of the

day, the requirements of [tems A, B, and C in this Standard that are appropriate to that mode of operation
shall be met, subject to the following:

1. The CIRCULAR GREEN and CIRCULAR YELLOW signal indications shall not be displayed when
operating in the protected only mode.
#:2. The lefi-turn GREEN ARROW and left-turn YELLOW ARROW signal indications shall not be
\'it  displayed when operating in the permissive only mode. "

8o, during the times of day when protected only mode is in operation, item B and item D.1. apply. That
réquires a separate (third) signal face specifically for the LT lane and the indications that are illuminated
during the sequence are red arrow, yellow arrow, and green arrow, OR red ball, yellow arrow, and green
arrow (with the red ball visibility-limited or else accompanied by a sign.) The circular green & circular
yellow indications in the 5-section head would never be illuminated during the protected mode operation
times. But use of the red arrow during protected-only mode is obviously OK.

During the times of day when PPLT is in effect, item C and item D.2. apply. For PPLT you can have either
a shared face or a separate face. Since you need and have the separate face for the protected-only times,
you're therefore going to have a separate face for the PPLT times. Nothing in item C (or anywhere else)
says you can't use a red arrow in that separate face. But you need to be very careful about what the LT
driver sees during PPLT operation. That red arrow cannot be on simultaneously with any green or yellow
arrow or ball lenses in the LT face. During PPLT, the red arrow can ONLY be on when the adjacent thru
signals are red, but it can NOT be on during the time when adjacent thru has red but the LT green arrow is
on (such as occurs in typical quad left PPLT operation.)

Variable mode LT operation is a pretty complicated subject, but the bottom line is to think about what the
grivers see for all possible combinations of displays that can occur on the approach and ask "is the signal
display and the sequence of displays telling the driver (both the LT driver and the thru driver) the right
message” and does it comply with Section 4D.08 (Prohibited Steady Signal Indications). If the answer to
both is yes, you're most likely OK.
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By the way,lti]is is just my ynofﬁcial take on your question about the red arrow in the doghouse. If you
need an Official Interpretation of the MUTCD, please let me know and | can write it up for that purpose for
the signature of our office director.

| hope this provided you with the assistance you needed. Please take a just a couple of seconds to double
elick on the attached Customer Service Feedback icon, answer the three questions and submit. Thanks.
W. Scott Wainwright, P.E., PTOE

Highway Engineer, MUTCD Team

Federal Highway Administration

Office of Transportation Operations, HOTO-1

400 Seventh Street, SW, Room 3408

Washington, DC 20590

Phone: 202-366-0857
Fax: 202-366-3225
e-mail: scott.wainwright@fhwa.dot.gov
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F£--Original Message--—-

From: Matthews, KC [mailto:K.C.Matthews@dot.state.co.us]
Sent: Wednesday, December 15, 2004 5:28 PM

To: Allen, Marcee; Wainwright, Scott
Subject: FW: Protected/Paermitted Signal Heads

Marcee/ Scott,

As you can see below, the discussion regarding 5-section signal heads at our Traffic Engineers meeting
last week has generated some questions.

Specifically, the only documentation of the offset head (2 on left, 3 on right) is in our S-standards.
©+ MUTCD (2003 Fig 4D-3, 2000 Fig 4D-3, and 1988 Fig 4-1) and the ITE Manual on Signal Design do not
' reference the offset style, only the doghouse style.

1. Is the offset style in conflict with the MUTCD?
®& 2. Has any research been done regarding the effectiveness of either (offset vs. doghouse)?
Fri 3. Should we change the standard and show both options for the five section head?
' 4. Is it permissible to use a red arrow on top of the doghouse left configuratio instead of a red ball. The

MUTCD does not
mention whether or not it's permissible.

K.C. Matthews, P.E.

HQ Safety and Traffic Engineering
Traffic Specs & Standards Engineer
4201 E. Arkansas Ave, EP 770
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Denver, CO 80222

303.757.9543 Phone

303.757.9439 Fax
<Mailto:K.C.Matthews@dot.state.co.us >

Check the latest Traffic Specs & Standards @
http:/ / www.dot.state.co.us/S Standards/index.html

————— Original Message-----

From: McDaniel, Scott

Sent: Wednesday, December 15, 2004 9:26 AM

To: DePinto, Ken; Meyer, Charles E; Matthews, KC

Cc: Haas, Larry; McVaugh, Mike; Hu, Ajin; Lancaster, Jeffrey; Bower, Tanya; Kononov, Jake
Subject: RE: Protected/Permitted Signal Heads

In addition to Ken's comment, when we use a doghouse left, we have a red arrow on top instead of a red
ball. The MUTCD does not mention whether this is permissible or not.

KC,
Is this something you can look into for us?

----- Original Message-----

From: DePinto, Ken

Sent: Wednesday, December 15, 2004 9:03 AM

To: McDaniel, Scott; Meyer, Charles E; Matthews, KC

Ce: Haas, Lamry; McVaugh, Mike; Hu, Ajin; Lancaster, Jeffrey; Bower, Tanya; Kononov, Jake
Subject: Re: Protected/Permitted Signal Heads

Should we change the standard and show two options for the five section? Are we in conflict with the
MUTCD.

-----Original Message-----

From: McDaniel, Scott <Scott. McDaniel@dot.state.co.us >

To: Meyer, Charles E <Charles.E.Meyer@ DOT.STATE.CO.US > Matthews, KC

<L C.Matthews@dot.state.co.us >

CC: DePinto, Ken <Ken.DePinto@dot.state.co.us > Haas, Larry <Larry.Haas@DOT.STATE.CO.US >
McVaugh, Mike <Mike.McVaugh@DOT.STATE.CO.US > Hu, Ajin <Ajin.Hu@DOT.STATE.CO.US >
Lancaster, Jeffrey <Jeffrey.Lancaster@dot.state.co.us > Bower, Tanya <I'anya.Bower@dot.state.co.us >
Kononov, Jake <Jake.Kononov@dot.state.co.us >

Sent: Wed Dec 15 08:48:23 2004
Subject: RE: Protected/Permitted Signal Heads

My personal opinion, for what it is worth, is that the 2x3 that we traditionally use differentiates a
protected/ permissive left turn verses a protected by time of day left turn.
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In Region 6, we are using more and more of the protected by time of day left turn phasing which uses the
doghouse signal head configuration. We are finding that in many cases, we need to protect left turns
during the majority of the day due to the lack of adequate gaps in opposing through traffic but, there is
usually more than adequate sight distance and gaps to allow permissive left turns in the late evening
hours and weekends.

I prefer using 2x3 section heads for protected permissive left turns and doghouses for protected by tme of
day left turns. I think that drivers will eventually figure out the difference and we will get better
compliance with our left tum signalization.

- Scott -

From: Meyer, Charles E

Sent: Tuesday, December 14, 2004 4:42 PM

To: Mathews, KC

Ce:  DePinto, Ken; McDaniel, Scott; Haas, Larry; Mc Vaugh, Mike; Hu, Ajin
Subject:  Protected/Permitted Signal Heads

KC,

At the most recent TE meeting Ken mentioned the state's use of different types of 5-section heads. He
and I discussed it by phone and a little research has found that the only documentation of the offset head
(2 on left, 3 on right) is in our S-standards, MUTCD (2003 Fig 4D-3, 2000 Fig 4D-3, and 1988 Fig 4-1) and
the ITE Manual on Signal Design do not reference the offset style, only the doghouse style.

Should we be endorsing the offset style? Has any research been done regarding the effectiveness of

either? In R3, we've been requiring the offset style, mostly for ease of mtce and installation (according to
our mtce forces).

Thanks, Chades
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