Wainwright. Scott

From: Golden, Keith [Keith.Golden@dot.state.ga.us]

Sent: Wednesday, September 28, 2005 12:33 PM

To: Wainwright, Scott

Subject: RE: Ramp Metering MUTCD compliance issue for dual signal indications
Scott:

We had a lengthy meeting and discussion on this issue this morning
with the GA Division. Msh provided your e-mail to me and I would like
to request a formal response to Georgia stating the intention as you
offered. The other question I would ask is can these both be mounted
over the individual lanes(totaling 4) mounted on a mast arm in your
opinion? Our ITS Operations group is strongly desiring to have them
overhead and we have several safety and behavior issues if we mix ground
mounted and overhead

Keith Golden, P.E.

State Traffic Safety and Design Engineer
404-635-8117

SL # 28005

————— Original Message-----

From: Smith, Mshadoni [mailto:Mshadoni.Smith@fhwa.dot.gov]

Sent: Wednesday, September 28, 2005 12:21 PM

To: steve.henry@dot.state.ga.us

Cc: Shanine, Gus; Golden, Keith

Subject: FW: Ramp Metering MUTCD compliance issue for dual signal

indications
Guys

Here is the email I recieved from FHWA HQ and will follow-up with a
formal interpretation.

Msh

> ----- Original Message-----

> From: Wainwright, Scott

> Sent: Thursday, August 25, 2005 1:46 PM

> To Smith, Mshadoni

> Cc: Kalla, Hari; Robbins, Dana; Yung, Jessie

> Subject: RE: Ramp Metering MUTCD compliance issue for dual signal
indications

>

> Msh, let me clarify a bit.

>
> Section 4H.02 of the MUTCD requires "a minimum of two signal faces per

ramp", so, strictly speaking, the dual lane design with only 2 signal
1



* faces could arguably be compliant with the actual words in the MUTCD.
However, my recollection is that 2-lane operation with staggered release
was not even thought about when the words for 4H.02 were written!
>
> If I were asked to prepare a formal official interpretation on how to
apply Section 4H.02 to a control scheme in which green is shown to one
lane only at a time (staggered release) I would write it to say the
INTENTION of 4H.02 is to have 2 signal faces for each
separately-controlled movement. The reason is just as Jessie
cited---backup in case of failure of one of the faces. In your 2-lane
ramp situation with staggered release, if the red indication in the left
lane signal fails, the green indication in the right lane signal face
will be interpreted by drivers in the left lane as applying to them
also.
>
> Best engineering practice in the staggered release situation is to
provide 2 faces per lane. Costs to add the 2nd faces (pole mount or
overhead) are minimal and I would strongly recommend that design be
used.
>
> If you feel that a formal official MUTCD interpretation is needed as
per Section 1A.10, let me know and I will have it prepared.
>
> W. Scott Wainwright, P.E., PTOE

Highway Engineer, MUTCD Team

Federal Highway Administration

Office of Transportation Operations, HOTO-1

400 Seventh Street, SW, Room 3408

Washington, DC 20590

phone: 202-366-0857
fax: 202-366-3225
e-mail: scott.wainwright@fhwa.dot.gov
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