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Dear Ms. Conroy:

Thank you for your recent series of emails to Mr. Scott Wainwright of our Manual on Uniform
Traffic Control Devices (MUTCD) Team requesting an interpretation of paragraph 03 of Section
4E.10 of the 2009 edition of the MUTCD.

Section 4E.10 is entitled “Accessible Pedestrian Signals and Detectors — Location.” Paragraph
03 requires that, when two accessible pedestrian pushbuttons are placed less than 10 feet apart or
on the same pole, each accessible pedestrian pushbutton shall be provided with certain features
listed as items A through D. Item C is “a speech walk message for the WALKING PERSON
(symbolizing WALK) indication” and item D is “a speech pushbutton information message.”
You have questioned whether these requirements in items C and D are intended to apply to when
exclusive pedestrian phasing is used and both crosswalks on the corner are controlled
simultaneously by the same exclusive pedestrian phase.

The fast-ticking percussive tone has been found to be the best way to communicate the “Walk”
message to visually impaired pedestrians when the accessible push buttons are located 10 feet or
more apart. However, when accessible pushbuttons are placed less than 10 feet apart on an
intersection corner, research has shown that visually impaired pedestrians cannot easily discern
from percussive tones which crosswalk has the “Walk” indication and which does not, and it is
only for this situation that a speech walk message is superior.

When an exclusive pedestrian phase is used at an intersection, and the pedestrian signals
controlling the crosswalks on a given comer of the intersection both operate together such that
the “Walk” indication is always simultaneous for both crosswalks, there is no need to use speech
walk messages to distinguish between the crosswalks. A fast-ticking percussive tone emitted
simultaneously from both pushbuttons located less than 10 feet apart will properly serve the
needs of visually impaired pedestrians under those circumstances. Therefore, it is our official
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interpretation that item C of paragraph 03 in Section 4E.10 is not intended to apply to this
situation.

Regarding item D, the purpose of requiring a speech pushbutton information message when the
accessible pushbuttons are less than 10 feet apart is also to provide unambiguous information to
visually impaired pedestrians for the two crosswalks, but specifically when the “Walk”
indication is not timing. Such speech information messages are in the format of “Wait. Wait to
cross Broadway at Grand.” For the same reasons as outlined above regarding item C, it is our
official interpretation that item D of paragraph 03 in Section 4E.10 is not intended to apply when
the pedestrian signals for both crosswalks on a corner operate concurrently with each other.

However, it should be noted that there are other types of speech information messages that, per
paragraph 09 of Section 4E.13, may be used and in fact could be particularly useful to visually
impaired pedestrians when exclusive pedestrian phasing is provided. That paragraph mentions
exclusive pedestrian phasing and diagonal crosswalks as conditions that mi ght favor the use of a
speech information message to inform visually disabled pedestrians about these relatively
unusual conditions. We encourage consideration of such speech information messages or other
means (such as Braille) to communicate this information at locations with exclusive pedestrian
phasing.

Thank you for writing on this subject. We hope that our interpretations answer your questions.
For the next edition of the MUTCD, we will consider proposing revisions to the Section 4E.10 to
more clearly and accurately reflect the intended application of provisions such as those you
questioned. If you have any questions, please contact Mr. Wainwright by e-mail at
scott.wainwright@dot.gov or by telephone at 202-366-0857. Please note that we have assigned
your request the following official interpretation number and title: "4(09)-3(I)—APS with
Exclusive Pedestrian Phase." Please refer to this number in any future correspondence regarding
this issue.

Sincerely yours,
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Mark R. Kehrli
Director, Office of Transportation
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