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Recently we received e-mails from Mr. William Stein of your office regarding Paragraph 4
of Section 41.02 of the 2009 edition of the Manual on Uniform Traffic Control Devices
(MUTCD). This inquiry is about a metered two-lane entrance ramp on which the two lanes
are separately-controlled such that the green signal indications are not displayed
simultaneously. Your office asked whether it is allowable for such a ramp to use only
roadside post-mounted ramp control signal faces rather than overhead faces, if two faces
(one high-mounted and one low-mounted) are provided for each lane.

In the January 2008 Notice of Proposed Amendments to the MUTCD, it was proposed that
two faces be required for each lane of a multilane metered ramp with non-simultaneous
operation of the lanes. That proposal did not include any requirement for the signal faces

side-mounted faces.

In reviewing our process for coming to this decision, we now recognize that we were in
error to apply the requirement of Paragraph 4 and the recommendation of Paragraph 5 to
ramps having only two separately-controlled lanes. It was intended that such requirement
only apply to ramps with three or more separately-controlled lanes, thereby addressing the
docket comments about challenges of mounting two faces for interior lanes on ramps
having three or more lanes. When there are only two separately-controlled lanes on a
ramp, we believe that those lanes can be satisfactorily controlled with two side-mounted
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faces (one mounted at normal height and one mounted low on the same pole, as allowed by
Paragraph 9) adjacent to each of the two lanes and that display meets what was intended by
FHWA.

Therefore, it is our official interpretation of Section 41.02 that:

® Paragraph 4 should read: “If multiple lanes are present on an entrance ramp and the ramp
control faces are operated such that green signal indications are not always displayed
simultaneously to all of the lanes on the ramp, then: ,
A. If there are two separately-controlled lanes, a minimum of two signal faces shall
be provided for each of the two lanes, with both mounted overhead, both mounted
at the side of the roadway on a single pole (see Paragraphs 9 and 10 below), or a
combination thereof.
B. If there are three or more separately-controlled lanes, one signal face shall be
provided over the approximate center of each separately-controlled lane.”

* Paragraph 5 should read: “Additional side-mounted signal faces should be considered for
ramps with three or more separately-controlled lanes.”

Thank you for writing on this subject. We hope that our interpretation answers your
question. For the next edition of the MUTCD, we will consider proposing revisions to the
Section 41.02 to more clearly and accurately reflect the intended application of provisions
such as those you questioned. If you have any questions, please contact Mr. Wainwright
by e-mail at scott.wainwright@dot.gov or by telephone at 202 366 0857. Please note that
we have assigned your request the following official interpretation number and title:
“4(09)-6 (I) — Freeway Entrance Ramp Control Signals.” Please refer to this number in any
future correspondence regarding this issue.




